Ljus, mellan eller mörkrostat kaffe – vad är egentligen skillnaden?

Kaffet är en komplex dryck som består av uppemot tusen olika smakaromer. Smaken på kaffet påverkas av alltifrån området kaffebönorna har växt på till val av bryggmetod. Det finns många faktorer som kan påverka smaken, rostningen är en faktor som har en mycket central del i processen. Det är nämligen här kaffet får sin karaktär, utan rostningen skulle kaffebönorna till slut mynna ut i en svag te liknande dryck. Men vad är egentligen skillnaden mellan de olika rostningsgraderna? Och skiljer det sig något i smak mellan mellanrostat kaffe och mörkrostat kaffe? I följande artikel tänkte vi reda ut bland annat hur de olika rostningsmetoderna skiljer sig, hur länge bönorna rostas samt hur dessa påverkar smaken på olika vis. Så nästa gång du står och ska välja kaffe i affären kommer du enklare kunna veta vilket kaffe som passar dig och dina smakpreferenser!

Liten introduktion till rostning av kaffebönan
När det kommer till rostning av kaffebönor och göra kaffe av det, finns det flera olika metoder. I Sverige brukar man främst prata om mellanrostat och mörkrostat kaffe, men även ljusrostat kaffe. Beroende på rostningsmetod kan olika egenskaper och smaker framhävas, det skiljer sig även hur länge bönorna har rostats. Bönorna rostas genom att de placeras i en stor behållare som roterar för att säkerställa så de blir jämt rostade, där hettas de upp med en temperatur på cirka 500 grader av varmluft som sedan skjuter värme mot bönorna emellan åtta till femton minuter. Detta är en känslig process som är avgörande för vad din färdiga kopp kaffe kommer få för smak. Nedan berättar vi vidare om det olika rostningsmetoderna.

Ljusrostat kaffe
Ljusrostat kaffe kanske inte får lika mycket uppmärksamhet som de andra sorterna och brukar heller inte vara det första kaffe man tänker på, dock börjar det bli allt mer populärt i Sverige. Det som kännetecknar ljusrostat kaffe är ofta dess ljusbruna färg med hög syrlighet, samt att det har fruktiga, blommiga och söta toner. Rostningsgraden brukar ligga kring 180-205°C, vilket gör att de ursprungliga egenskaperna som kaffet har bevaras och det har också högre koffeinhalt kvar än tillexempel mörkrostat kaffe. Ljusrostat kaffe kan rekommenderas till dig som vill pröva något nytt eller inte har druckit kaffe, eftersom det är ett mildare alternativ och ska helst drickas utan mjölk för att få fram den bästa smakupplevelsen.

Mellanrostat kaffe
Mellanrostat kaffe är det mest sålda kaffet i Sverige och är känt för sin mjuka, lena och milda smak. Kaffebönorna är snäppet mer rostade och rostningsgraden ligger runt 210-220°C. Det är en bra balans mellan smak och syra, här känner man av den naturliga smaken med en lätt sötma och stora delar av syrligheten går bort från det som finns i ljusrostat kaffe, därför är det svenskens favorit. Mellanrostat kaffe har något mindre koffeinhalt och det brukar sägas att det har en medium koffeinhalt.

Mörkrostat kaffe
Slutligen har vi mörkrostat kaffe, då rostas kaffet längst och hårdast. Rostningsgraden ligger kring 220-240°C, vilket gör att den syrliga smaken försvinner och kaffebönorna får en fin mörkbrun färg. Mörkrostat kaffe har en kraftigare, starkare och mer bitter smak, det går att känna av den lite lätt brända tonen. Även här har kaffet en medium koffeinhalt.

Mer förenklat går det beskriva de olika kafferostningarna utifrån en skala, mellan syrligt på ena sida och mer bittert på andra sidan. Du behöver inte utgå från rostningsgrad utan mer vad du har för smak själv, testa och prova dig fram vad som passar just dig och dina smaklökar tills du hittar de du gillar!

 
 
 

Relaterade bloggposter