Såhär brygger du den perfekta koppen te

Te har druckits i nästan 5000 år, en upptäckt som gjordes i Kina av den kinesiske kejsaren Sheng Nung. Det har nu kommit att bli världens näst vanligaste dryck efter vatten. Idag finns otroligt många te varianter att välja mellan som baseras på några grundläggande typer av te. Det kan dock vara lite klurigt att få till den perfekta koppen te då det är flera faktorer som spelar in beroende på vilken typ det är.

Kort summering om te
Så gott som allt riktigt te kommer ursprungligen från busken Camelia Sinensis som naturligt har koffein i sig. Undantag är bland annat rött te som istället kommer från Rooibosbusken, vilket tillhör kategorin baljväxter och anses därför inte som ett riktigt te. Det blir sedan olika typer av te till följd av olika produktionsmetoder som därefter avgör vilket färg teet får. Te odlas nästan över hela världen där klimatet tillåter, de största teproducenterna är länderna Kenya, Sir Lanka, Kina och Indien.

Bryggrader, tid och dosering av te
Temperaturen på vattnet och dragtiden är avgörande för smaken på teet, därför kan det vara bra att veta vilka grader vattnet ska ha och hur länge teet ska vara i för att få en riktigt god kopp te. För det är nämligen olika vattentemperatur och dragtid beroende på tesort. Använd cirka 1 tesked te till 2 deciliter vatten, förutom till vitt te där istället 2-3 teskedar. Ett tips kan vara om du använder dig av en timer. Det är självklart din smak som bestämmer i slutändan, om du skulle tycka teet är för starkt korta då av tiden och om det är för svagt förläng eller öka mängden te.

Svart te – Bryggs vid ca 95-100 ºC, Dragtid: 3-5 min

Grönt te – Bryggs vid ca 70-85 ºC, Dragtid: 2-3 min

Vitt te – Bryggs vid ca 75 ºC, Dragtid ca: 3-10 min

Oolong te – Bryggs vid ca 70-85 ºC, Dragtid ca: 2-4 min

Rooibos te – Bryggs vid ca 95 ºC, Dragtid ca: 3-5 min

Gult te – Bryggs vid ca 70-80 ºC, Dragtid: 2-3 min

Efter teet dragit färdigt, rör om och servera omgående. Låt inte det färdig bryggda teet stå mer än en timme av den orsaken att det då kan börja ändra karaktär och smaka illa.

Vattnet har betydelse
Vid bryggning av te är det viktigt att du använder nytt fräscht vatten och låter det bli riktigt kallt innan vattenkokaren fylls upp. Te behöver nämligen syre för att infuseras på rätt sätt, om kranvatten tillexempel legat i rören för länge så förlorar vatten syre. Samma gäller kokt vatten som är avsvalnat, vilket också kommer att påverka teets smak.

Relaterade bloggposter